Ehliyet Sınavı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Ehliyet almak isteyenler için bazı soru işaretlerinin giderilmesi gerekiyor. Direksiyon sınavı hakkında sıkça sorulan sorular sürücü adayları için kafa karıştırıcı olabiliyor. Yazımızın devamında adayların aklına en çok takılan soruların cevaplarını lis

Ehliyet almak için ne gerekiyor?

2022 yılında ehliyet alma şartları Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 76 maddesiyle belirlenmiştir. Yönetmeliklerle belirlenmiş olan bu şartları karşılayan sürücüler ehliyet almaya hak kazanır;

Yaş

Ehliyet sınıflarına göre adayların belirli yaş şartını karşılaması gerekir;

Motosiklet ehliyeti için 16, l A2, B, C1, C1E, F ve G sınıfı ehliyet için 18 yaş,
A sınıfı ehliyet için 20 yaş, C, CE, D1 ve D1E sınıfı ehliyet için 21,
D ve DE sınıfı ehliyet alabilmek için ise 24 yaşını doldurmak gerekiyor.

Deneyim

Bazı ehliyet türleri için adaylar için deneyim şartı aranmaktadır. Çeşitli ehliyet sınıflarına göre deneyim şartlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • A sınıfı ehliyet almak için en az 2 yıl A2 ehliyet türüne sahip olmak gerekiyor.
  • Adayın 24 yaşından büyük olması durumunda ise bu şart aranmaz.
  • C1, C, D1 ve D sınıfı ehliyet almak için en az 2 yıldır B sınıfı ehliyet sahibi olmak gereklidir.
  • BE için B sınıfı ehliyet sahibi olma şartı aranır.
  • CE1 sürücü belgesi için C1 sürücü belgesine sahip olmak gereklidir.
  • DE sınıfı belge alabilmek için D sınıfı ehliyet sahibi olunması gereklidir.
  • D1E sınıfı ehliyet almak için sürücü adayının D1 sınıfı ehliyete sahip olması gerekmektedir.

Başvuru için teslim edilmesi gereken evraklar

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • 2 adet biyometrik fotoğraf (Kaymakamlığa gittiğinizde verilmesi gerekiyor). Biyometrik fotoğrafın son 6 ay içinde çekilmiş olması önemlidir.
  • Öğrenim durumunu gösteren belge (E-devlet üzerinden temin edilebilir)
  • Sağlık durumunu gösterir belge (Aile hekimi tarafından verilebilir)
  • Adli sicil kaydı (Artık E-devlet üzerinden çıkarılabiliyor)
  • Kan grubunu gösterir belge 

Eğitim durumu

2022 yılında ehliyet almak için sürücü adayının en az ilkokul mezunu olması gerekmektedir. İlkokul eğitimine devam edenler ise öğrenim gördükleri eğitim kurumundan öğrenci olduklarına dair alacakları belge ile ehliyet için başvuru yapabilmektedir.

Sağlık Durumu

Ehliyet almak isteyen adayların sağlık durumunun ehliyet almasına engel bir rahatsızlığa sahip olmadığını gösteren sağlık raporu alması gerekmektedir. Ehliyet için sağlık raporu aile hekimlerinden ücretsiz bir şekilde alınabilir. Şayet aile hekimi kontrol edilmesi gereken bir durum olduğunu düşünürse adayı kapsamlı bir kontrol için devlet hastanesine yönlendirebilir.

Ehliyet kursu kaç gün ya da kaç ay sürer

Ehliyet kursu kaç gün ya da kaç ay sürer 2022?

Ehliyet kursunun tamamlanması için adayların toplamda 34 saatlik bir eğitimden geçmesi gerekiyor. Sürücü kursunda görmeniz gereken teorik dersler için ortalama 15 günlük bir eğitim süreci yeterli olacaktır. Bazı sürücü kursları teorik eğitimi 7 günlük bir eğitim sonunda tamamlayabilmektedir. Teorik derslerin yanı sıra adayların zorunlu olarak direksiyon dersi de alması gerekecektir. Teorik dersler ve direksiyon dersi için toplamda 1 aylık bir kurs süresi gerekecektir. Direksiyon sınavları da bu süre göz önüne alındığından aylık olarak gerçekleştiriliyor.

1 ay içinde ehliyet alınır mı?

Eğitimler ve sınav esnasında her şeyin yolunda gitmesi durumunda eğitim için 1 aylık bir süre gerekmektedir. Sınavdan sonra ise sınavların açıklanmasıyla birlikte evrakların hazırlanması ve adayın bulunduğu ilçedeki kaymakamlığa başvurması, ehliyetin kargolanması ve ehliyet sahibine ulaşması için ortalama 15-20 günlük bir zaman gerekecektir. Kısaca bir adayın sürücü kursuna yazılmasının ardından bir aksilik yaşamaması halinde ehliyetine kavuşması için toplamda 45-50 günlük bir süreye ihtiyacı olacaktır.

2022 ehliyet ücreti ne kadar?

2022 yılı ehliyet ücreti en fazla tercih edilen B sınıfı ehliyet için toplamda 1.461,90 TL’dir. Bunun 1.160,90 TL’lik kısmı ehliyet harç ücreti, 280 TL’lik kısmı değerli kâğıt bedeli ve 60 TL’lik kısmı ise vakıf payı olarak adaydan tahsil ediliyor. Ehliyet ücreti dijital bankacılık hizmetlerinden faydalanarak yatırılabildiği gibi PTT şubelerine giderek elden yatırmak da mümkündür.

Kimler ehliyet alamaz?

Ehliyet almak için adayların bazı şartları karşılaması gerekiyor. Ehliyet almak için başvuranların karşılaması gereken şartlar yönetmeliklerle belirlenmiştir. Son dönemlerde ehliyet almak için gerekli şartlarda daha katı kurallar getirilerek ehliyet almak daha da zorlaşmıştır. Ehliyet alamayacak kişileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • 18 yaşını doldurmayanlar,
  • Ehliyet ve direksiyon sınavlarından başarılı olamayanlar,
  • IQ düzeyi 79’un altında olanlar,
  • Uyuşturucu ve alkol bağımlılığı bulunanlar,
  • Resmi Gazete’de belirlenen oranlarda işitme ve görmede kaybı olanlar,
  • 6136 sayılı Kanunu’un 12. Maddesi’nin ikinci ve devamı fıkralarında belirtilmiş olan suçlardan birinden dolayı adli sicil kaydı bulunan adaylar,
  • Diyabet rahatsızlığı ileri derece olanlar ehliyet alamaz.

Kimler ehliyet alabilir?

Ehliyet almak için gerekli yaş, deneyim, eğitim durumuna sahip olan kişiler ehliyet alabilir. Bu kişilerin adli sicil kaydında ehliyet almasına engel bir suç işlememiş olması da gerekmektedir. Ehliyet almaya engel bir durumu olmayan kişilerin bu durumlarını gösteren belgeleri hazırlamaları ve sürücü kursuna teslim etmesi gerekir. Son olarak ehliyet almak için gerekli olan harç ve diğer ücretlerin ödenmesi gerekmektedir.

Hangi durumlarda ehliyet verilmez?

Hangi durumlarda ehliyet verilmez?

18 yaşın altında olunması durumunda, sağlık durumunda ehliyet almasına engel bir rahatsızlığı bulunması durumunda, ehliyet almasına engel bir adli sicil kaydı bulunması durumunda adaya ehliyet verilmez. Gerekli evrakları hazırlayan ve ehliyet almaya engel bir durumu olmayan adayların ise öncelikle yazılı ehliye sınavından başarılı olması ve daha sonra her ay gerçekleştirilen direksiyon sınavından da başarılı olması gerekmektedir. Ehliyet sınavından başarısız olan adayın 4 sınav hakkı bulunmaktadır ve dört defa sınavdan başarısız olan aday kursu tekrar almak zorundadır. Aynı şekilde direksiyon sınavından başarısız olan aday 4 defa direksiyon sınavına girme hakkına sahiptir ancak her sınava girişinde sınav ücretini ve zorunlu olarak alması gereken direksiyon eğitim ücretini yatırmak zorundadır.

Ehliyet sınavı zorlu mu?

Geçmiş yıllardaki ehliyet sınav soruları incelendiğinde ehliyet sınavının zorluğu hakkında bir fikir edinilebiliyor. Geçmiş sınavlarda soruların büyük çoğunluğunun kolay ya da orta düzeyde olduğu görülüyor. Bununla birlikte sınavda bazı soruların seçici olması açısından zorluk düzeyinin daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Zorluk seviyesi yüksek olan sorular çoğunlukla motor, ilk yardım ya da trafik gibi daha teknik konulardan geliyor. Dersleri düzenli takip eden ve günlük düzenli olarak konulara çalışan adaylar için ehliyet sınavı zorlu olmayacaktır.

Ehliyet için ne kadar ödeme yaparım

Ehliyet almak için kaç net yapmalıyım?

Adayların ehliyet sınavından başarılı sayılması için 50 sorudan en az 35 soruya doğru yanıt vermesi gerekiyor. Bu da adayın 100 puan üzerinden en az 70 puan alması anlamına geliyor. Sınavdan bu kriterleri karşılayamayan adaylar sınavdan başarısız sayılır ve yeniden ehliyet sınavına girmesi gerekir.

Ehliyet sınavı kaç şıklı?

Güncel sistem içerisinde ehliyet sınavı 4 şıklı olarak uygulanır. Adaylara toplamda 50 soru yöneltiliyor ve bu soruları 45 dakikalık süre içinde cevaplaması beklenir. Yanlışların doğruları götürmediği sınavda adayların cevapsız soru bırakmaması ve doğru cevaptan emin olmadığı sorularda kendisine en yakın gelen şıkkı işaretlemesi adaya avantaj sağlar.


Sorular Cevaplar

4 Blog Gönderi

Yorumlar